Vall de Núria

Dins la cambra xica, xica,
en la nit dormo tot sol;
part de fòra negra, negra,
la montanya’m vetlla el sòn.
La montanya alta, alta,
que se’m menja tot el cel,
se m’arrima dreta, immòvil,
centinella mut i ferm.
Els meus somnis volen, volen
cap als plans i vora’l mar,
hont els meus amors m’esperen
sota el cel assoleiat.
Jo somric an els meus somnis
adormit en la nit, sol…
Par de fòra negra, negra,
la montanya’m vetlla el sòn.

Joan Maragall

Hi ha un indret màgic, carregat d’energia, bell  com cap altre, que et connecta amb la natura, amb tu mateix i amb la vida com no hi ha res al món que ho faci. Hi ha unes muntanyes fortes, amb l’aigua justa, en bones èpoques, perquè hi puguis sobreviure, els camins bens marcats, les pedres s’esllavissen, el cel és a tocar i el vent hi bufa tan fort que et deixaries portar… Hi ha un indret que ajuda l’ésser humà a saber quines són les prioritats a la vida, a tenir clars els valors, les persones que s’estimen i, sobretot, a estimar-se a un mateix.

Hi ha coses que no sabem com dir-les, n’hi ha d’altres que no les entenem, a vegades tenim el cap tan ple de tot que se’ns passa l’important… A la muntanya res d’això val, a la muntanya ets tu, tu, les teves cames i la terra que t’envolta i ja pots estar més content o més trist, ja pots tenir el recolzament d’algú o no, ja et poden haver fotut bronca, ja et pot haver sortit malament qualsevol cosa, ja… ja et pot haver passat el que sigui, que si no poses un peu davant de l’altre una vegada i una altra, no arribes enlloc. S’atura el temps, s’atura el món, res no val més enllà de moure’t. No cal que pensis ni et preguntis el perquè de les coses, hi ha alguna cosa que està per sobre de tot això, l’energia t’envolta, l’aire que respires és tan pur que la teva ànima l’identifica com l’aire del paradís, és l’origen, és d’on venim, els instints estan alerta, tot és pur, no hi lloc per a l’engany, a la muntanya ets tu. Deixem que surti tot això doncs i anem a gaudir de la muntanya. El Pirineu, ja que el tenim tan a prop, té zones realment increïbles que ja anirem comentant en els següents posts, però el primer sempre és especial, i, si ha de ser especial, de denbBelieve in Dreams us recomano la Vall de Núria.

És amor a primera vista: la vall, els cims, les rutes, els refugis, els rius, els animals, és la muntanya a mida de l’home, és Pirineu de Girona autèntic. T’hi pots perdre i no trobar-te gairebé a ningú en un parell de dies, o pots estar còmode relacionant-te amb la gent que hi va de visita. És un lloc fantàstic per començar a fer alta muntanya, increïble per anar amb nens, inspirador i profund si hi vols anar sol, i una experiència inoblidable per fer ruta amb amics.

Hi ha molta música que pot acompanyar una experiència a la muntanya, tanta que he escollit Bob Dylan pel que representa, pel que va transmetre en el seu moment, perquè com diuen en Gerard Quintana i en Jordi Batista la seva música i les seves lletres segueixen, per desgràcia,  vigents avui i, com no, perquè és una de les cançons més tocades i cantades per caus i esplais a totes les muntanyes de Catalunya. Fantàstica, sentimental, reivindicativa i a la vegada dolça i amable… un gran exemple cantada per un jove de 22 anys. La resposta a la màgia que té la natura i les experiències que s’hi viuen també és en el vent… és quelcom que s’ha de viure, s’ha de sentir.

Blowin in the wind és una cançó preciosa com preciosa és la versió que va fer Els Miralls de Dylan, l’adaptació al català és brillant, el vídeo molt ben fet i no perd ni una mica de l’emoció ni del missatge original. Cal ser valent per atrevir-se a versionar un himne mundial i és un luxe quan el pots sentir, tan ben fet, en la teva llengua. Així doncs, a risc de repetir, l’adjunto per acabar… Camineu i gaudiu.

2 respuestas a «Vall de Núria»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s